top of page

Sosyal Medya Psikolojik Sorunlara Sebep Olur mu?

Güncelleme tarihi: 12 Nis 2023

Dünyada 1.400 milyar insan instagram kullanıyor. Diğer sosyal medya platformlarının da milyarlarca üyesi var. Fakat sosyal medya kullanımı günümüzde yorucu bir hal almaya başladı. Günde kaç saatinizi sosyal medyaya bakarak geçiriyorsunuz bir düşünün. Instagram gibi sosyal medya platformları, kullanıcılarının psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bunun nedeni, Instagram'ın sürekli olarak içerik sunması ve kullanıcıların diğer insanlarla karşılaştırmalarını kolaylaştırmasıdır. Bazı olası olumsuz etkiler şunlardır:

  1. Kendine güvensizlik: Instagram, diğer insanların hayatlarını, güzelliklerini, başarılarını ve mutluluklarını sürekli olarak sergilediği için, kullanıcıların kendilerini karşılaştırma eğilimi olabilir. Bu da kendilerine güvensizlik, mutsuzluk ve endişe yaratabilir.

  2. Zaman yönetimi problemleri: Instagram gibi sosyal medya platformları, kullanıcıların zamanlarını yutabilir ve gerçek dünya etkileşimlerine harcanan zamanı azaltabilir. Bu, kişinin iş, okul ve diğer sosyal ilişkileriyle ilgili problemlere yol açabilir.

  3. Uyku bozuklukları: Instagram, kullanıcıların uyku kalitesini etkileyebilir. Gece geç saatlerde Instagram kullanımı, uyku bozukluklarına yol açabilir ve kişinin enerjisi, konsantrasyonu ve duygusal durumu üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

  4. Sosyal izolasyon: Instagram, gerçek hayatta sosyal etkileşimlerin yerini alabilir ve kişilerin gerçek dünya arkadaşlıklarını, aile bağlarını ve diğer sosyal etkileşimlerini azaltabilir. Bu da sosyal izolasyona ve yalnızlığa neden olabilir.


👉Aslında bu platformlar bizi pek çok yalana inandırıyor ve kendimizi de olmadığımız biri gibi gösterme çabasına girmemize sebep oluyor. Herkes en iyi çıktığı fotoğrafı, en eğlenceli günü, en iyi aile ilişkilerini gösterme peşinde. Bu çok doğal tabii, herkes iyi anlarını hatırlamak ister. Fakat burada sınırı dikkatli çizmek gerekiyor.


🤔Çevrenizden aldığınız geribildirimlerle mi sosyal medyayı kullanıyorsunuz? 😳 Mesela en yakın arkadaşınıza peş peşe çekildiğiniz fotoğrafları gösterip hangisini koymalıyım? diye soruyor musunuz? Diğerlerinin ne düşündüğüne ne zaman bu kadar önem vermeye başladık acaba? 🤔🤔


📌Peki instagram gerçekten bize zarar veriyor mu?

Araştırmalara göre de cevap EVET!


👉Facebook'un The Wall Street Journal tarafından yayınlanan çalışmaları, her 3 genç kızdan 1'inin vücut imajı endişelerinin arttığını gösteriyor.

Pek çok çalışma, Instagram'ı depresyon, beden imajı endişeleri, özgüven sorunları, sosyal kaygı ve diğer sorunlarla ilişkilendiriyor.


👉Florida Üniversitesi'nde Madeline Wick ve Pamela Keel 2.475 lisans öğrencisi üzerinde bir çalışma yaptı, her 3 kadından 1'i, Instagram'da fotoğraf paylaşmadan önce kilolarını veya vücut şekillerini değiştirmek için dış görünüşlerini düzenlediklerini söyledi. Bu durum da yeme bozukluğu olasılığının artmasıyla ilişkilendirildi. Ayrıca bu fotoğrafların instagramda yayınlanması ile beden imajı endişeleri arasında bir sebep sonuç ilişkisi buldu.


👉Bu davranışlar, yaşlılara kıyasla genç kullanıcılar arasında ve erkeklere kıyasla kadınlarda daha yaygındır. Bu nedenlerden dolayı, Instagram ve diğer sosyal medya platformlarının kullanımında ölçülü olmak ve sınırlandırmak önemlidir. Kişilerin kendilerini sürekli olarak karşılaştırmaktan kaçınmaları ve gerçek dünya etkileşimlerine zaman ayırmaları önerilir. #sosyalmedyakullanımı #psikolojiksağlık #özgüvensorunları #sosyalmedyavedepresyon

165 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page