BİREYSEL PSİKOTERAPİ
Bağımlılık Terapisi
Bireysel psikoterapi kişinin kendi içinde yaşadığı sorunları çözmeye yöneliktir. (freepik)
Bireysel Psikoterapi Nedir?
Bireysel terapi, bir terapist ile terapideki danışan arasındaki ortak bir süreçtir. Terapinin ortak hedefleri, değişime ilham vermek veya yaşam kalitesini iyileştirmektir. Danışanlar, tek başlarına yüzleşmeleri zor olan sorunlarla ilgili yardım almak için terapi isteyebilirler.
Bireysel terapi aynı zamanda terapi, psikoterapi, psikososyal terapi, konuşma terapisi ve danışmanlık olarak da adlandırılır.
Terapi, insanların refahlarının önündeki engelleri aşmalarına yardımcı olur. Merhamet, özgüven ve benlik saygısı gibi olumlu duyguları artırabilir. Danışan, zor durumlarla başa çıkma, sağlıklı kararlar alma ve hedeflere ulaşma becerilerini arttırır. Danışanlar bu yolculuktan zevk aldıklarını fark edebilirler. Hatta bazı insanlar kendi kendine büyümek için sürekli terapiye giderler.
Hangi Durumlarda Bireysel Terapi Önerilir?
Sorunlar artık bitmeyen bir sıkıntıya neden oluyorsa veya günlük yaşamı etkiliyorsa, terapi alma zamanı gelmiş olabilir. Sıkıntı, olumsuz düşünceler, duygular, davranışlar ve hatta ağrı veya yorgunluk gibi bedensel olumsuz hisler artabilir. Tedaviye başlamadan önce semptomların şiddetlenmesini beklememek önemlidir. Sık sık mutsuzsanız veya hayatınızdaki sorunlar konusunda bunalmış ve umutsuz hissediyorsanız, terapiye başvurmak en iyisi olabilir. Terapi, işe veya okula odaklanamıyorsanız, bağımlılığı deneyimleyemiyorsanız veya kendinize veya bir başkasına zarar vermek istemiyorsanız da yardımcı olabilir.
Terapi zihinsel, duygusal, fiziksel ve davranışsal sorunların tedavisine yardımcı olabilir.
Terapide tartışılabilecek bazı sorunlar:
-
Kaygı
-
Stres
-
Yemek ve yeme sorunları
-
Öfke
-
İlişki veya evlilik zorlukları
-
Bağımlılık
-
Taciz
-
Aile sorunları
-
Uykusuzluk
Bir bağımlılıktan kurtulmak tek başınıza kolay değildir. Uzun vadeli kurtulmak ve sürdürmek önemli miktarda irade ve öz disiplin gerektirecektir. Ancak bu yolculukta asla yalnız değilsiniz. Tedavi ve terapi sırasında, yaşadıklarınızla ilgili olabilecek iyileşme sürecindeki terapistiniz size en uygun yöntemleri uygular ve bu süre zarfında aileniz, arkadaşlarınız size destek olmalıdır.