top of page

AİLE TERAPİSİ

aile terapisi

Aile terapisi ile zor zamanlar geçiren ailelere destek verilir. (freepik)

Mutlu aileler birbirine benzerler, her mutsuz aileninse kendine özgü bir mutsuzluğu vardır.

Mutlu aileler birbirine benzerler, her mutsuz aileninse kendine özgü bir mutsuzluğu vardır.

-Lev Tolstoy

Aile Terapisi Nedir?

Hepimiz hayatta bazı zorluklarla karşılaşıyoruz. Bu zorluklar yüzünden bazen ailemizle bazı problemler yaşayabiliriz. Bu süreçte karşımızda çıkan zorlukların üstesinden daha rahat gelmek için terapi almamız gerekebilir. Aile terapisi ailelerde sağlıksız ilişkileri ve iletişim bozukluklarını düzeltmeye yarar. Aile terapisi sonucu aile kavga, çatışma, sorunlardan uzak, mutlu, sağlıklı bir iletişime sahip olabilir. 

Aile Terapisi Nasıl Yapılır?

Aile terapisi veya aile danışmanlığı, bir ailenin sağlığını ve işleyişini etkileyen belirli sorunları ele almak için tasarlanmış bir tedavi şeklidir. Bu terapinin varsayımı, grubun dinamikleri anlaşılmadan sorunların başarılı bir şekilde ele alınamayacağı veya çözülemeyeceğidir.

Aile terapisi, bilişsel terapi, davranış terapisi, kişilerarası terapi veya diğer bireysel terapi türlerinden teknikler ve egzersizler kullanabilir. Diğer tedavi türlerinde olduğu gibi, kullanılan teknikler, danışanın veya danışanların sunduğu sorunlara bağlı olacaktır.

Aile terapisi veya danışmanlığında "aile" teriminin mutlaka kan bağı olan akrabaları anlamına gelmediği unutulmamalıdır. Bu bağlamda, "aile", kişinin yaşamında uzun zamanda destekleyici bir rol oynayan kişidir, bu, kan bağı veya aynı evdeki aile üyeleri anlamına gelmeyebilir.

Hangi Durumlarda Aile Terapisi Uygulanır?

Çiftler veya aileler içindeki kişisel çatışmalar;
Beklenmeyen hastalık, ölüm veya işsizlik;
Herhangi bir aşamada sağlıklı bir romantik ilişki geliştirmek veya sürdürmek;
Çocuklarda davranış sorunları;
Boşanma veya ayrılık;
Madde bağımlılığı veya bağımlılığı;
Depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları.

Kısacası ailede ortaya çıkabilecek her sorunda aile terapisi uygulanabilir.

Boşanma Danışmanlığı

Evlilik yolunda gitmediği zaman, bazı ebeveynler kendilerini "Çocuklar için birlikte kalmalı mıyız?" Gibi sorular sorarken bulurlar. Bazı ebeveynler boşanmanın tek seçenekleri olduğunu düşünür.

Tüm ebeveynlerin akıllarında pek çok endişe ve belirsizlik vardır. Çocuklar kimde kalacak, boşanma süreci nasıl olacak. Ama  - en çok çocukların boşanmayla nasıl başa çıkacakları konusunda endişelenebilirler.

Peki boşanmanın çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri nelerdir? Bu sorunun cevabı her aileye ve her çocuğa göre değişir. Boşanma tüm çocuklar için stresli olsa da, bazı çocuklar diğerlerinden daha hızlı toparlanır. Fakat umutsuz olmamak gerekiyor. Çünkü ebeveynler boşanmanın çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerini azaltmak için adımlar atabilir. Birkaç destekleyici ebeveynlik stratejisi, çocukların boşanmanın getirdiği değişikliklere uyum sağlamasına yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir. Bunu en doğru şekilde Uzman psikologlardan veya çocuk psikologlarından destek alarak öğrenebilirsiniz.

bottom of page