top of page

SIKÇA SORULAN SORULAR

1.

Psikolog kimdir?

Psikolog, bireylerin birbirleriyle ve çevreleriyle nasıl ilişki kurduğunu deneyerek, gözlemleyerek, yorumlayarak ve kaydederek normal ve anormal zihinsel durumları, algısal, bilişsel, duygusal ve sosyal süreçleri ve davranışları inceleyen kişidir. 

4 yıllık psikoloji mezunu bir kişiye psikolog, üzerine klinik psikoloji yüksek lisansı yapmış bir kişiye de klinik psikolog adı verilir. Yani uzmanlığını tamamlamış kişiye klinik psikolog ünvanı verilir. 

Psikolog, doktor değildir ve ilaç yazma yetkisi yoktur. Eğer psikoterapi eğitimleri varsa ilgili alanda terapi uygulama yetkisi vardır. Psikiyatrist ise tıp eğitimi almış ve alanında uzmanlaşmış profesyonellerdir. 

2.

Online terapi işe yarıyor mu?

Online terapi yüz yüze tedaviye göre bazı avantajları vardır:

Kolayca erişebilirsiniz, evinizden çıkmanıza gerek yoktur. Sadece internete ve telefona ihtiyacınız vardır.
İstemiyorsanız isminizi bile vermenize gerek yoktur.
Planlama daha kolay yapılır.
Araştırmalar, online terapi yapan bir terapistin yüz yüze tedaviye göre 7,8 kat daha az zamana ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.
Fakat yine de, online terapi herkes için uygun olmayabilir. Bu konuda danışan ve terapist ortak karara varıp o şekilde tedaviye devam etmelidirler. 
Online terapinin bir dezavantajı terapistin danışanı gözlemleme fırsatına sahip olmamasıdır çünkü ses tonu, beden dili ve kişinin genel tavrı, danışan hakkında bilgi verir.

Buna rağmen yapılan pek çok araştırma, online terapinin yüz yüze terapi kadar etkili olduğuna kanaat getirmiştir.

Journal of Affective Disorders'da yayınlanan 2014 tarihli bir araştırma, online terapinin depresyon için yüz yüze tedavi kadar etkili olduğunu buldu.
Journal of Psychological Disorders'da yayınlanan 2018  tarihli araştırma, çevrimiçi bilişsel davranışçı terapinin "etkili, kabul edilebilir ve pratik" olduğunu buldu. Çalışma, online bilişsel davranışçı terapinin, majör depresyon, panik bozukluk, sosyal anksiyete bozukluğu ve genel anksiyete bozukluğu için yüz yüze tedavi kadar eşit derecede etkili olduğunu buldu.
Behavior Research and Therapy'de yayınlanan 2014 tarihli araştırma, çevrimiçi bilişsel davranışçı terapinin anksiyete bozukluklarının tedavisinde etkili olduğunu buldu. 
Bu konuda daha çok makaleye ulaşmak istiyorsanız, iletişim bölümünden yazabilirsiniz.

3.

Seanslarım ne kadar sürecek & Ne zaman iyileşeceğim?

Bu konuda kesin bir cevap vermek imkansız.

Terapideki zaman son derece kişiseldir ve kişisel ihtiyaçlarınıza, hedeflerinize ve kaynaklarınıza bağlıdır. Danışanı tedavi sürecinde etkileyen çevresel faktörler kontrol edilemez. Fakat istatistiklere bakacak olursak danışanların çoğu 3 ay sonra kendilerini daha iyi hissettiğini bildirmiştir; depresyon ve anksiyetesi olanlar, 1-2 ay ve 3-4 gibi kısa ve uzun zaman dilimlerinde önemli bir ilerleme kaydederler.

Travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlar için danışanların % 50'sinin iyileşme hissetmesi için yaklaşık 15-20 seans sürer. Bilişsel Davranışçı Terapi ile tedavi edilenlerin yaklaşık 10-20 seanstan sonra kendilerini daha iyi hissettiklerini bildirmişlerdir. Catchings, Fakat terapinin sadece bir sorunu çözmenin bir yolu değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı değişikliği olabileceğini de unutmamak gerekir. Bu nedenle bu süre çok değişkendir. "Spor salonuna gidip vücudumuza egzersiz veya tonlama uygulamamız gibi, terapi de zihnimiz, kalbimiz ve ruhumuz için egzersiz yapmak gibidir."

4.

Benim psikolojik bir sorunum yok. yine de psikoloğa gidebilir miyim?

Evet tabii. Psikoloğa danışmak için illa ciddi bir bozukluğa sahip olmak gerekmez. 

5.

Danışan olarak haklarım nelerdir?

Danışan her zaman terapistinin eğitimini, terapi yöntemlerini, tedavinin nasıl şekilleneceğini ve sertifikalarını sorma hakkına sahiptir. 
Eğer danışan terapistini değiştirmek, terapiyi sonlandırmak istiyorsa bunu yapmak her zaman hakkıdır. 

bottom of page