top of page

Sesim Gerçekten Böyle mi Duyuluyor?

Hiç bir videoda veya bir ses kaydında kendi sesinizi duyup “Off! Gerçekten sesim böyle mi duyuluyor?” dediniz mi? Videoda arkadaşlarınızın sesi aynı, fakat kendi sesiniz bir tuhaf geliyor size değil mi? Yalnız değilsiniz. Hepimize kendi sesimizin kaydı farklı gelir. Bunun sebebi, kendi sesimizi kafatasımızda yankılandıkdan sonra duyarız fakat çevremizdekilerin sesini duyarken onların kafasının içinde yankılananı duymayız.



Stockholm'de bir grup araştırmacı bu durumu inceledi. Katılımcılara hikaye okurken seslerini kaydettirdiler ve ardından okuma performanslarını bir Değerlendirme Anketi ile derecelendirdiler. Ayrıca katılımcılar ne kadar endişeli olduklarını ölçen bir anket doldurdular. Sonrasında başka bir değerlendirici teyp kayıtlarını dinledi ve yine aynı Değerlendirme Anketine oy verdi.

Bu araştırmanın amacı, sosyal kaygımızın kendi değerlendirmemizle mi yoksa başkasının değerlendirmesiyle ilgili olup olmadığını anlamaktı. Sonuçta ortaya çıktı ki, katılımcıların belirttiği endişelilik yani anksiyete ölçeği, kendini değerlendirmeleri ile ilişkilidir. Bağımsız değerlendiren katılımcının anketi ile ilişkili değildi. Bu durum, kendi sesimiz hakkındaki olumsuz görüşlerimizin yalnızca kendimiz tarafından görülebileceği anlamına geliyor. Yani kaygı sesimizden kaynaklansaydı, başkaları tarafından fark edilirdi. Fakat bağımsız katılımcı tarafından fark edilen bir şey yoktu.

Kendi sesimize dair bu çarpık algı, veya sesimizin tuhaf duyulduğunu düşünmemiz, daha çok kendi kaygılarımızla ilgilidir. Sosyal becerileriniz ve topluluk önünde konuşma yetenekleriniz hakkında kaygılanmayı azaltırsanız kendinize bir iyilik yapararsınız. Çünkü başkaları fark bile etmiyor.

Elif Suna Özbay

Uzman Klinik Psikolog

Referans:

Lundh, L., Berg, B., Johansson H., Nilsson, L.K., Sandberg, J., & Segerstedt, A. (2002). Social Anxiety is Associated with a Negatively Distorted Perception of One’s Own Voice. Cognitive Behaviour Therapy 31(1), 25–30


21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page