top of page

Fobilerden Nasıl Kurtulabiliriz? Klasik Koşullanma ve Fobilerin İlişkisi Nedir?

Güncelleme tarihi: 12 Nis 2023

👉Ivan Pavlov hayvan sindirim sistemi üzerine çalışırken yanlışlıkla psikoloji dünyasına kocaman bir katkıda bulundu. Klasik koşullanma teorisini buldu.


📌Pavlov fark etti ki;

Koşullanmadan (veya öğrenmeden) önce – Zil sesi köpeğin salya salgılamasına neden olmaz ama yemek otomatik olarak köpeğe salya salgılatır.

Zaman geçtikçe ve yemekle beraber zil çalındıkça– Zil ve yemek eşleştirilir.

Zil ve yemek yeterince eşleştirildiğinde (öğrenildiğinde), köpeğin salya salgılamasına neden olur.

Sonrasında, köpek yemeği görmese bile zil sesini duyduğunda salya salgılar. Çünkü zilin peşinden yemek geleceğine koşullanmıştır.

Peki, Klasik koşullanmanın günlük hayatımıza bir faydası olabilir mi? Evet, klasik koşullanma insanlara fayda sağlayabilir. Klasik koşullanma, bir davranışın bir uyaranla ilişkilendirilmesi yoluyla öğrenmenin bir türüdür. Tıpkı Pavlov'un köpeklerinde olduğu gibi, insanlarda da benzer şekilde çalışır. Yani belli bir uyaran görüldüğünde, buna bağlı olarak belirli bir davranış ortaya çıkar.

Klasik koşullanma, psikolojide fobilerin tedavisinde kullanılabilir. Kişi, fobisi olan nesne ya da durumla ilişkilendirilen bir uyaranla tekrar tekrar karşılaştırılır ve böylece korkunun azalması veya tamamen yok edilmesi amaçlanır. Bunun terapide kullanılan çeşidi "Maruz bırakma ve tepkiyi önleme" tedavisidir.


Ayrıca, klasik koşullanma, bağımlılık tedavisi için de kullanılabilir. Örneğin, sigara içme arzusu, belirli bir uyaranla ilişkilendirilerek azaltılabilir veya ortadan kaldırılabilir.

Klasik koşullanma, hayvanların eğitimi ve eğitiminde de kullanılabilir. Örneğin, köpeklerin çeşitli becerileri öğrenmesi için klasik koşullanma teknikleri kullanılabilir.

Sonuç olarak, klasik koşullanma insanlara fayda sağlayabilecek bir öğrenme yöntemidir. Ancak, uygun şekilde uygulanması ve profesyonel bir şekilde yönetilmesi önemlidir.

Peki sizin çevrenizde bir klasik koşullanma örneği var mı? #psikoloji #fobitedavisi #klasikkoşullanma #maruzbırakmavetepkiönleme

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page