top of page
Yazarın fotoğrafıElif Suna Özbay

Deprem Anksiyeteyi Tetikler mi?

Güncelleme tarihi: 18 Nis 2023

Deprem anksiyeteyi tetikleyebilir, deprem ile ilgili yeni kaygılar da yaratabilir. Deprem anksiyetesi nedir? Deprem anksiyetesi, depremle ilgili korkuların ve endişelerin neden olduğu bir tür anksiyete bozukluğudur. Deprem, insanlar için büyük bir doğal afet korkusu yaratan ve sarsıcı bir deneyim olabilir. Örneğin 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem hepimiz için büyük bir travma idi. Depremi yaşayanlar 1.dereceden travmaya maruz kaldılar, depremi hisseden veya gündemden etkilenenler de 2.dereceden travmaya maruz kaldılar. Deprem anksiyetesi yaşamak için illa depremi yaşamış olmak gerekmez. Ancak, Deprem anksiyetesi yoğun olarak depreme maruz kalan veya depremi yakın zamanda yaşayan insanlarda görülebilir.

Deprem anında herkes aynı tepkiyi vermez. Deprem anında yaşanan olaylar, insanlar arasında farklı tepkiler oluşturabilir. Bazı insanlar deprem sırasında kendilerini güvende hissederken, bazıları şiddetli bir anksiyete atağı yaşayabilir. Anksiyete atağı sırasında, kişi, kalp atışının hızlanması, terleme, nefes darlığı ve titreme gibi fiziksel belirtiler yaşayabilir.

Deprem korkusu ve deprem anksiyetesi belirtileri, panik atak, uyku sorunları, korku, endişe, depresyon, sinirlilik, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, titreme ve diğer fiziksel semptomları içerebilir. Deprem anksiyetesi semptomları, deprem sonrasında ortaya çıkabilir ve birkaç gün veya hafta boyunca devam edebilir. Deprem anksiyetesi yaşayan kişi uykusundan deprem oluyor zannederek sıçrayarak uyanabilir.

Deprem anksiyetesi ile başa çıkmak için, psikolojik yardım almak, stresten kaçınmak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve depreme hazırlıklı olmak gibi stratejiler kullanılabilir. Psikolojik yardım, deprem anksiyetesinin yönetilmesine yardımcı olabilir. Stresten kaçınmak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve depreme hazırlıklı olmak, deprem anksiyetesini önlemede yardımcı olabilir. Deprem sonrası anksiyete bozukluğunun tedavisi, belirtilerin şiddetine ve süresine göre değişebilir. Psikoterapi, ilaç tedavisi, egzersiz, meditasyon ve gevşeme teknikleri gibi farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Deprem anksiyetesi, genellikle geçici bir durumdur ve zamanla düzelme eğilimi gösterir. Eğer kişi depreme direkt olarak maruz kalmışsa, ilk olarak güvende hissettiği bir yere geçmelidir. Anksiyete semptomları yavaş yavaş azalabilir. Ancak, semptomlar uzun süre devam ederse veya günlük yaşamınızı etkilerse, profesyonel yardım almanız önerilir.

Sonuç olarak, deprem anksiyetesi, depreme maruz kalan veya depremi yakın zamanda yaşayan insanlarda ortaya çıkabilen bir tür anksiyete bozukluğudur.Profesyonel yardım almak, semptomlarınızın yönetilmesine yardımcı olabilir. Online veya yüz yüze psikolojik destek almak için bize ulaşabilirsiniz. Klinik Psikolog Elif Suna Özbay

5510552299 Ofis: Mersin / Yenişehir #deprem #depremkorkusu #depremanksiyetesi #deprempsikolojisi

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page