YÜZ YÜZE TERAPİ
Yüz yüze terapi veya psikoterapi, çok çeşitli akıl hastalıkları ve duygusal zorlukları olan insanlara yardım etmenin bir yoludur. Psikoterapi, rahatsız edici semptomları ortadan kaldırmaya veya kontrol etmeye yardımcı olabilir, böylece kişi daha iyi bir hayat sürdürebilir, refahı iyileşebilir.
Psikoterapinin yardım ettiği sorunlar arasında günlük yaşamla başa çıkma güçlüğü; sevilen birinin ölümü gibi travma, hastalık veya ölüm, depresyon veya anksiyete gibi sorunlar ve bozukluklar sayılabilir. Birkaç farklı psikoterapi türü vardır ve bazı türleri belirli sorunlar veya meselelerde daha iyi sonuç verebilir. Psikoterapi tek başına veya ilaç ve diğer tedavilerle birlikte kullanılabilir.
Hayvan destekli terapi - rahatlık sağlamak, iletişime yardımcı olmak ve travmayla baş etmeye yardımcı olmak için köpekler, atlar veya diğer hayvanlarla çalışmak
Yaratıcı sanat terapisi - sanat, dans, drama, müzik ve şiir terapilerinin kullanımı
Oyun terapisi - çocukların duygularını ve duygularını tanımasına ve konuşmasına yardımcı olmak için kullanılır.
Terapiler yüz yüze, ofis ortamında yürütülür. (freepik)
Yüz Yüze Terapi Nedir?
Seanslar Nasıl Yapılır?
Terapi, bir birey, aile, çift veya grup ortamında yürütülebilir ve hem çocuklara hem de yetişkinlere yardımcı olabilir. Seanslar genel olarak haftada bir kez yaklaşık 30 ila 50 dk arasında yapılır. Hem hastanın hem de terapistin aktif olarak psikoterapiye dahil olması gerekir. Danışan ile terapisti arasındaki güven ve ilişki, birlikte etkili bir şekilde çalışmak ve psikoterapiden yararlanmak için çok önemlidir.
Tedavi hedefleri ve ne sıklıkla ve ne kadar süreyle buluşulacağı, hasta ve terapist tarafından ortaklaşa planlanır.
Terapide Konuşulanlar Başkalarıyla Paylaşılıyor Mu?
Gizlilik, psikoterapinin temel şartıdır. Seans esnasında konuşulanlar psikolog ve danışan arasındadır ve kesinlikle başkalarıyla paylaşılmaz. Fakat kişinin hayatını tehdit eden durumlar istisnadır.
Yüz Yüze Psikoterapi İşe Yarıyor Mu?
Araştırmalar, psikoterapi alan çoğu insanın semptomlarda rahatlama yaşadığını ve yaşamlarında daha iyi işlev sağladığını gösteriyor. Psikoterapiye girenlerin yaklaşık yüzde 75'i bundan bir miktar fayda görüyor. Psikoterapinin duyguları ve davranışları iyileştirdiği ve beyin ve vücuttaki olumlu değişikliklerle bağlantılı olduğu gösterilmiştir.
Beyin görüntüleme tekniklerinin kullanılmasıyla araştırmacılar, bir kişi psikoterapi gördükten sonra beyindeki değişiklikleri görebildiler. Çok sayıda çalışma, psikoterapi görmenin bir sonucu olarak akıl hastalığı olan kişilerde (depresyon, panik bozukluğu, TSSB ve diğer durumlar dahil) beyin değişikliklerini tespit etmiştir. Çoğu durumda, psikoterapiden kaynaklanan beyin değişiklikleri, ilaç tedavisinden kaynaklanan olumlu değişikliklere eşdeğerdir. Yani psikoterapi de ilaç kadar fayda sağlamaktadır.
Psikoterapiden en iyi şekilde yararlanmaya yardımcı olmak için terapiye ortak bir çaba olarak yaklaşın, açık ve dürüst olun ve üzerinde anlaştığınız tedavi planına uyun. Bir günlüğe yazı yazmak gibi verilen ödevleri veya konuştuğunuz konuda pratik yapmak gibi tüm görevleri yerine getirin.
Psikoterapi Türleri Nelerdir?
Psikiyatristler ve diğer akıl sağlığı uzmanları birkaç tür terapi kullanır. Terapi türü seçimi, hastanın özel hastalığına ve koşullarına ve tercihine bağlıdır. Terapistler, tedavi gören kişinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için farklı yaklaşımlardan unsurları birleştirebilir.
Bilişsel davranışçı terapi (CBT), insanların zararlı veya etkisiz düşünme ve davranış kalıplarını tanımlamasına ve değiştirmesine yardımcı olarak, onları daha doğru düşünceler ve işlevsel davranışlarla değiştirir. Kişinin mevcut sorunlarına ve bunların nasıl çözüleceğine odaklanmasına yardımcı olabilir. Genellikle "gerçek dünyada" yeni beceriler uygulamayı ve ödevler yapmayı içerir.
BDT, depresyon, anksiyete, travma ile ilgili bozukluklar ve yeme bozuklukları dahil olmak üzere çeşitli bozuklukların tedavisinde yardımcı olabilir. Örneğin, BDT, depresyonu olan bir kişinin depresyona katkıda bulunan olumsuz düşünce kalıplarını veya davranışları tanımasına ve değiştirmesine yardımcı olabilir.
Kişilerarası terapi (IPT) kısa süreli bir tedavi şeklidir. Hastaların çözülmemiş keder, sosyal veya iş rollerinde değişiklikler, önemli başkalarıyla çatışmalar ve başkalarıyla ilgili sorunlar gibi sorunlu temelde yatan kişilerarası sorunları anlamalarına yardımcı olur. İnsanların duyguları ifade etmenin sağlıklı yollarını, iletişimi geliştirmenin yollarını ve başkalarıyla nasıl ilişki kurduklarını öğrenmelerine yardımcı olabilir. Çoğunlukla depresyonu tedavi etmek için kullanılır.