Bazen aileler bana sorar, anksiyete ile obsesyon arasındaki fark nedir? Diye.
Bazen bunun önemli olmadığını ikisinin de aynı şey olduğunu söylerler. Fakat bu doğru değildir. İkisi birbirinden farklıdır. Gelin şimdi ikisini de tanıyalım.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?
Obsesif kompulsif bozukluk, iki temel sorundan oluşur. Birincisi obsesyonlar yani takıntılar. ikincisi de kompulsiyonlar.
Kompulsiyonlar takıntıların sonucunda yaptığı davranışlardır. Genelde çocuklarda obsesif-kompulsif bozukluk onların veya ailelerinin hassas oldukları konuda ortaya çıkar. Ve bu takıntıların sonucunda yapacakları kompulsiyonlar da genelde rutinler şeklinde olur ve onları çok üzer, zamanlarını alır.
Anksiyete ise çocuğun yönetemediği kaygılardır.
Evet eğer anksiyeteniz varsa okbnizin olma olasılığı da artar. Çünkü okb ile anksiyete aynı gene kökene sahiptir. Fakat anksiyete ve okb, nin tedavi yöntemleri tamamen farklıdır. Bu yüzden hangisine sahip olduğunuzu bilmek önemlidir.
Okb çocuğa ansiyetesini yenmek için bir eylem yaptırır. Buna da kompulsiyon denir. Anksiyeteden en önemli farkı budur. Ayrıca bir ritüel, veya bir alışkanlık yaptırır bazen. Yani “şunu yaparsan takıntın gidecek, düşüncen yok olacak” der okb, fakat bu doğru değildir. Çünkü uzun vadede bozukluğu büyütür.
Anksiyete sadece bir endişedir. Fakat obsesif kompulsif bozukluk peşinden bir kompulsiyonu getirir. Mesela, “o pembe tişörtü giyersem kesin başıma bir şey gelecek. Yani asla o pembe tişörtü giymeyeceğim.” Bir okbdir. Fakat pembe tişörtü giymek konusunda endişelenmek sadece bir anksiyetedir.
Obsesif kompulsif bozukluk ve anksiyetenin tedavisi farklıdır.
Çocuklarınızda bu davranışları görüyorsanız lütfen bir uzmandan destek alın. Okb ve anksiyete tedavi edilmezse ilerde daha ciddi sorunlar getirebilir. Çocuklar tek başına bu sorunları yenemezler.
Elif Suna Özbay
Uzman Klinik Psikolog
Referanslar
Comments